Aktiviter

Hösten 2017

 

Besök hos Erik Sands ateljé torsdag den 28 september kl 18

 

Vår första aktivitet blir ett besök i skulptören Erik Sands ateljé i Strängnäs. Erik Sand (1909-1997) var en mycket uppskattad skulptör och hann under ett ganska långt liv smyck ett stort antal kyrkor med dopfuntar, kors och fönster. Hans kanske mest kända verk är "Lurblåsaren" PÅ Lurudden i Strängnäs. Sonen Olof Sand visar oss runt i faderns ateljé. Samling vid "Konsumparkeringen" i Mariefred kl 17:30. Anmälan till Hans Lundén tfn 0159 21834 eller på e-post hakagulund@gmail.com

Meddela gärna om du har plats i bilen eller behöver skjuts. Max 20 personer. Erik Sands ateljé finns på Kung Göstas väg 8 i Strängnäs.

 

 

Måndag 23 oktober kl 19 på Biblioteket i Mariefred.

 

En dag i Pompeji.

 

Mariefredsbon Hans Thorwid är en frilansande fotograf som har arbetet med att dokumentera konstverk framför allt åt Nationalmuseum. Han berättar nu om det svenska arkeologiska projekt i Pompeji där spännande upptäckter gjorts. Naturligtvis visas en stor mängd nytagna bilder från fynden och platsen. Pompeji förstördes år 79 e kr av Vesuvius vulkanutbrott. Och det är på grund av detta utbrott som det går att gräva fram byggnader och konst ur lavastenen. Men nu hotas Pompeji av jordbävningar och nya utbrott. Kostnad 50 kr.

 

 

Hösten avslutas med ett föredrag om Textilkonstnär Agda Österberg. Tisdag 21 november kl 19 på Biblioteket i Mariefred.

 

Textilkonstnär Agda Österberg (1891-1987) är en del av 1900-talets svenska guldålder. Efter utbildning vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack, och läroår hos Handarbetets Vänner skapade hon ett formspråk för kyrkliga textilier, paranta, i sin ateljé vid Libraria, Stockholm. Senare grundar hon Tre bäckar, en egen broderi- och vävateljé i Västergötland. Österbergs unika privatmattor komponerade med modernistiskt form- och färgspråk under 50- och 60-talet, lockar idag många köpare till auktionshusen. Robert Vikström, författare till boken Agda Österberg- en livsvandring i färg 1891-1987, ger oss en berättelse om en färgstark konstnär och hennes spännande livsvandring. Kostnad 50 kr.

 

 

Senast uppdaterad: 2017-10-29